Begravelses service hjælper dig med en personlig afsked
Hvad gør jeg, når jeg skal arrangere en begravelse?
Mange har nok en forestilling om, at en begravelse foregår på en bestemt måde, men en begravelse kan foregå på mange forskellige måder. Det afhænger altid af de pårørendes og evt. den afdødes ønsker, og en begravelse er dermed meget individuel.
Der kan f.eks. være forskel på, om du ønsker, at begravelsen skal foregå med eller uden kirke og med eller uden en ceremoni. Hos Begravelses service bruger vi nemlig ordet ’begravelse’ om både bisættelse (kremering) og begravelse i den traditionelle forstand, hvor kisten begraves på en kirkegård.
Derudover er der naturligvis forskel på, hvordan pårørende ønsker, at begravelsen skal foregå afhængigt at religion og livssyn. Dette tager vi også hensyn til.
Ønsker du Begravelses services hjælp til at arrangere en begravelse, kan du kontakte os enten via kontaktformularen eller ved at ringe til os døgnet rundt. Her vil vi kort spørge ind til din situation og dit behov, og så finder vi en bedemand nær dig, som kan fortælle dig om de forskellige muligheder samt guide og støtte dig hele vejen igennem.
Vi står altid klar til at hjælpe dig.
En ordentlig afsked
Det er hårdt at miste et menneske, der har betydet meget i vores liv, og vi ved, hvor vigtigt det er, at du som efterladt får sagt ordentligt farvel. Det er især vigtigt for, at du efterfølgende kan stå tilbage med følelsen af, at du gjorde det så godt som overhovedet muligt – i overensstemmelse med både den afdødes og dine og familiens ønsker. For en begravelse kan selvsagt ikke gøres om.
Begravelsen foregår ofte inden for 1-2 uger efter dødsfaldet, men den kan også udskydes, hvis der er brug det det.
Uanset hvilke ønsker du og familien har til begravelsen, hjælper vi med at få dem ført ud i livet.
Det personlige udtryk
Uanset hvilken måde du og familien ønsker at tage afsked på, vil musik, digte, breve, personlige taler og billeder/videoindslag bidrage til at sætte et unikt og personligt præg på ceremonien.
Eksempler på personlige aftryk kunne være tegninger fra børn og børnebørn samt dekoration af kisten og urnen. Dekoration af kisten kan være smukke blomster i yndlingsfarverne eller måske farverne fra “favoritholdet” igennem livet.
Alle ovenstående tiltag er noget, der kan gøres enten før, under eller efter ceremonien.
Ofte stillede spørgsmål til begravelsen
Kan man se afdøde inden begravelsen?
I gamle dage var der stærke traditioner for at våge over afdøde. Dette gav god mulighed for eftertænksomhed og afsked. I dag har mange samme behov for at tage en ordentlig afsked, men ikke alle er klar over, at der er mulighed for at sige farvel til afdøde inden afskedsceremonien.
Det kan for eksempel foregå ved afhentningen eller i et kapel. Mange oplever, at en begravelse eller bisættelse bliver lettere, når de har set den afdøde hvile i kisten.
Skal man være medlem af Folkekirken for at blive begravet?
Et af de mest hyppige spørgsmål, vi støder på, er, hvordan en borgerlig bisættelse eller begravelse afholdes, hvis afdøde ikke er medlem af Folkekirken.
Hos os kalder vi dette ”Begravelse uden kirke”.
Hvis afdøde ikke er medlem af Folkekirken, afholder man ofte afskedsceremonien i et kapel. Man kan også afholde bisættelsen eller begravelsen privat, f.eks. i et forsamlingshus, i haven eller endda i skoven. Vi har aftaler med en række forskellige steder, hvor der kan afholdes bisættelse eller begravelse uden kirke og præst.
Hvis afdøde er medlem af Folkekirken, men pårørende ikke ønsker en kirkelig begravelse eller bisættelse, skal der foreligge en skriftlig anmodning herom fra de pårørende.
Hvordan foregår selve ceremonien?
Normalvis varer en begravelse og bisættelse omkring 30 minutter i kirken. Det er en tradition (men ikke et krav), at pårørende minder afdøde ved enten at holde en mindetale eller lægge en rose eller personlig genstand på kisten.
Ved en begravelse følger de pårørende med præsten og kisten ud til kirkegården, hvor jordpåkastelsen foregår. Ved en bisættelse i kirken foregår jordpåkastelsen i kirken, hvorefter man tager afsked – enten ved at kisten bæres ud til f.eks. en rustvogn eller en motorcykel. Man kan også tage afsked i kirkerummet, hvorefter vores bedemænd og chauffører sørger for, at kisten hentes.
Hvad er en mindesammenkomst?
Efter ceremonien kan de pårørende mødes til en såkaldt mindesammenkomst. En mindesammenkomst kan være mange ting, men formålet er at omgå og interagere med andre af afdødes bekendte. Det er en god måde at afslutte dagen på, og mange føler, det ligefrem er hyggeligt at minde afdøde i fællesskab.
Vi hjælper med at arrangere catering, booke en restauration, eller arrangere kørelejlighed for de pårørende, så disse får muligheden for at samles.
Hvordan fungerer bekendtgørelse af afskedsceremonien?
Det er de pårørendes valg, hvorvidt de ønsker, at bisættelses- eller begravelsesceremonien bekendtgøres. Nogle foretrækker en stille og privat ceremoni, mens andre gerne vil have den offentliggjort. Det kan foregå ved at indrykke dødsannoncer i traditionelle aviser eller online medier, som f.eks. Facebook.
Vi hjælper gerne, hvis pårørende ønsker at indrykke dødsannoncer.
Ofte stillede spørgsmål til begravelsen
Ofte stillede spørgsmål til begravelsenVi hjælper dig med
Kister
Læs mere
Urner
Læs mere
Blomster
Læs mere
Ceremoni
Læs mere
Gravsted
Læs mere
Gravsten
Læs mere
Økonomi
Læs mere
Dødsannonce
Læs mere
Repatriation
Læs mere